Cel mai bun moment pentru constructia halei semirotunde?

Perioada potrivita, tinand cont de conditiile meteo, este de la inceputul primaverii pana la sfarsitul toamnei.

Momentele in care realizezi utilitatea unei hale semirotunde pentru depozitare apar, de regula, in preajma perioadelor de recoltare:

 • la inceput de vara pentru prima parte a recoltei;
 • la sfarsitul verii pentru a doua parte a recoltatului.

Recomandam totusi consultarea unei echipe competente formata din arhitect, constructor si inginer constructor atunci cand se analizeaza decizia de a ridica o hala, pentru a colecta toate informatiile necesare procesului de proiectare, avizare si constructie.

hala semirotunda

Cum se alege dimensiunea potrivita pentru hala?

Dimensiunea potrivita pentru hala trebuie aleasa tinand cont de:

Amplasarea in teren si retragerile fata de limitele de proprietate

•  Deschiderea si inaltimea la coama (trebuie sa tina cont ca jumatatea inaltimii la coama este si distanta fata de care se amplaseaza hala in raport cu alte constructii existente)

Cantitatea de recolta culeasa care urmeaza a fi depozitata sau utilajele pe care le va gazdui.

Alte obiective din spatiu, precum: cantar/bascula, rezervor de combustibil, buncar de descarcare, etc.

Cum alegi pozitia viitoarei hale?

Cand se analizeaza pozitia viitoarei hale, beneficiarul trebuie sa tina cont de câteva aspecte foarte importante.

 • O buna exploatare viitoare a depozitului.

Existenta unor cai de acces bine pozitionate este extrem de importanta pentru eficientizarea halei. 

 • Normele in vigoare.
 • Pozitionarea corecta a halei.

Hala trebuie pozitionata la o distanta egala cu minim jumatate din inaltimea halei fata de o alta constructie aflata pe proprietate.

In plus, aceasta trebuie amplasata la cel putin 60 de cm de limita proprietatii, in cazul in care nu exista o constructie mai aproape de 10 m de viitoarea hala pe terenul invecinat.

 • Permiterea accesului pompierilor.

Hala trebuie sa permita interventia pompierilor pe cel putin 2 laturi – in cazul in care aceasta depaseste suprafata de 600 mp –  iar masina de pompieri sa beneficieze de 3,5 m latime pe drumul de acces.

hala semirotunda rusanesti (5)

Cum alegi modelul potrivit de hala semirotunda?

Modelul potrivit pentru o hala semirotunda tine foarte mult de utilizarea pe care vrem sa o atribuim acesteia.

Cand alegi un model de hala, exista cateva aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere:

I. Pentru o descarcare usoara se recomanda ca inaltimea acesteia (arc+zid) sa fie de minim 8 m. Dimensiunile trebuie gandite astfel incat spatiul util sa corespunda cu utilizarea halei.

II. Compartimentarea spatiului este un factor important atunci cand se stabileste lungimea. Trebuie luata in considerare si inaltimea usii, se recomanda ca aceasta sa aiba macar 4.5 m. Astfel, accesul in hala se poate face cu orice tip de utilaj.

In functie de destinatia halei, se pot lua in calcul urmatoarele variante:

 • Pentru depozitarea cerealelor, recomandam construirea unei hale cu ziduri de beton.
 • Pentru un garaj de utilaje, recomandam construirea unei hale pe stalpi de beton sau stalpi metalici.
 • Pentru depozitarea peletilor la sac sau a ingrasamintelor la sac, recomandam construirea unei hale la sol cu prindere pe platforma de beton.
hala semirotunda borcea (6)

Avantajele halelor semirotunde

 • Ofera spatiu generos.
 • Permit actionarea cu utilaje de incarcare.
 • Permit descarcarea cerealelor direct din bena tirului.
 • Sunt usor de curatat dupa utilizare.
 • Pot fi usor compartimentate.
 • Pot fi prevazute cu canale de aerare.
 • In hala, fermierul poate depozita mai multe tipuri de cereale, printr-o simpla compartimentare.
 • Depozitarea in hala nu necesita uscarea cerealelor in prealabil.

 

hala semirotunda borcea (5)

Fermierul poate bascula cerealele direct in hala, intrucat acestea pot ajunge la o inaltime in coama de 12 metri. Mai mult decat atat, hala pentru depozitare nu are nici un stalp interior de sustinere, care sa blocheze accesul.

Depozitarea in silozuri poate genera probleme de extragere a cerealelor si pierderi de cereale din cauza faptului ca suprafata interioara a silozului se umezeste de la condens, in timp ce halele semirotunde te scapa de astfel de griji.

Timpul de realizare este scurt, cu un cost scazut, avand multiple cai de acces pentru descarcare/incarcare.

hala semirotunda balcauti (3)

Avantajele unui spatiu de depozitare

Depozitele au nevoie de spatii largi, usor de accesat, organizate, bine ventilate, cu o iluminare optima, uscate si cu interiorul ferit de intemperii. 

Ce trebuie sa stim inainte de a decide sa construim o hala semirotunda?

Pentru ca toate aceste conditii sa fie indeplinite, spatiul trebuie sa fie prevazut din start cu pereti de beton, perfect imbinati, rezistenti, care lasa interiorul sa respire, tinand cont de functionalitatea halei.

Halele metalice (semirotunde, autoportante) indeplinesc aceste conditii si sunt folosite cu succes atat ca spatii de depozitare, cat si ca zone de productie, ateliere, birouri si altele.

mutare cereale

Lipsa spatiilor de depozitare constituie o problema care genereaza pierderi semnificative producatorilor agricoli. Vanzarea cerealelor imediat dupa recoltare duce la obtinerea unor preturi mici, care nu asigura fermierilor venituri consistente.

Daca cerealele ar fi depozitate si vandute pe timpul iernii sau primavara, preturile ar putea fi mai mari, iar fermierii ar inregistra castiguri semnificative. In acest context, investitia in spatii de depozitare poate face diferenta intre profit si pierdere.

Halele pentru depozitarea cerealelor constituie o solutie optima, mai ales ca investitia poate fi realizata si cu fonduri europene nerambursabile prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020. Halele Semirotunde sunt ideale pentru punerea la adapost a recoltei sau a utilajelor pentru a le feri de intemperii si degradare prematura, sau chiar alterare in cazul cerealelor.

Decizia de a construi o hala semirotunda este, dupa cum stim cu totii, una foarte importanta, ce poate aduce multiple beneficii pentru afacerea si gospodaria ta.

Procesul de constructie a unei astfel de hale necesita atentie si pregatire sporita.

Pentru ca ne dorim sa va sustinem in cresterea afacerii dumneavoastra, va oferim acest ghid gratuit. In acest ghid veti gasi centralizate toate informatiile de care aveti nevoie pentru a intelege procesul de constructie a unei hale.