hala semirotunda tatarasti

Realizare acoperis semirotund Tataresti, judetul Satu Mare

In ciuda faptului ca dorinta noastra generala este de a avea santiere cat mai aproape “de casa”, ultimii ani au adus o cerere mare la nivel national. Aceasta cerere, corelata cu o tot mai slaba dezvoltare a judetului Ialomita, judet in care se afla baza de productie, ne-au impins sa lucram la distante tot mai mari.

Tataresti, judetul Satu Mare.

Ajungem, iata, pana in judetul Satu Mare.

Provocari ale proiectului.

Provocarile nu au venit neaparat din multii kilometri dintre Slobozia si Tataresti, ci mai degraba din partea logistica a lucrarii care a presupus o foarte buna organizare: nimeni nu-si doreste sa aiba elemente lipsa intr-un santier la cateva sute bune de kilometri. Santierul a fost unul destul de fluid, cu, evident, timpi mari de deplasare si nu ne-a adus mari probleme ci mai degraba doua inconveniente majore cauzate de lipsa curentului si a pazei in santier. Daca paza este un subpunct care poate fi rezolvat cu usurinta, curentul electric este un element crucial pentru noi fara de care nu ne putem desfasura activitatea. Am dori, de aceea, sa mentionam pentru toti potentialii viitori clienti ca asigurarea energiei electrice este o sarcina a beneficiarului.

Din punct de vedere tehnic, frontul de lucru de la Tataresti a fost unul multumitor, pe care ne-am putut organiza in bune conditii. Ca element distinctiv, am avut aici suplimentar o usa laterala fata de accesul principal in hala care, ca si la alte locatii, a necesitat o atentie mai mare pentru o buna etansare. Avand o latime de 25 m si o lungime de 50 m, hala se va dovedi a fi un foarte bun spatiu de depozitare pentru perioada care urmeaza, inaltimea totala de 10 m facand facila bascularea pentru orice tip de utilaj. Important, si un plus pentru noi, a fost faptul ca beneficiarul a ales sa toarne placa de la interior inainte sa ajungem noi si, in plus, a ales sa continue betonarea si in afara perimetrului halei cu o pista pe care ne-am putut desfasura activitatea.

Finalitatea proiectului.

Finalizarea unor lucrari care aduc mereu un factor de dificultate fie prin distanta mare fata de baza de productie, fie printr-un amplasament dificil sau diferite problem tehnice care pot aparea in santier, ne ridica moralul. Vazand si satisfactia beneficiarulor, ne face sa credem ca indeplinim si noi o mica parte importanta intr-un domeniu vital pentru tara noastra.

 

hala semirotunda halaucesti

Lucrarile mici nu sunt intotdeauna si simple

De multe ori ni se poate parea ca un acoperis semirotund de mici dimensiuni poate fi mult mai usor de realizat fata de unul pe o amprenta mai mare. Insa realitatea ne poate convinge, inca o data daca mai era nevoie, ca si lucrurile mici au nevoie de atentie la detalii pentru un sfarsit fericit.

Halaucesti, judetul Iasi.

Drumurile si santierele ne poarta de aceasta data in partea estica a tarii, si anume in localitatea Halaucesti, judetul Iasi. Lucrurile pareau destul de simple inca de la inceput, beneficiarul dorind realizarea unui acoperis semirotund cu o amprenta de 10x50m si o inaltime a zidului de 5m.

Provocari ale proiectului.

Ajunsi la santier, colegii nostrii au constatat dupa masuratorile de luare in primire a frontului de lucru, o latime mai mare cu 1m si o lungime mai mare cu 4m. Diferentele pe care colegii nostri le constata la santier aduc cu ele o serie de probleme, dintre care, cea mai importanta este cantitatea de tabla pe care noi o livram in santier. In cazul in care hala este mai mare, tabla pe care o livram la locatie va fi insuficienta. Aceasta neconcordanta intre beneficiar si constructor duce, binenteles, la costuri suplimentare pentru reaprovizionare si intarzierea santierului.

O alta deficienta care apare in santierele cu latimi de ziduri mai mari decat cele mentionate initial, rezulta din unghiul jgheaburile pe care se monteaza acoperisul. Pentru fiecare hala, unghiul de asezare al acoperisului in jgheab este diferit, rezultat in functie de deschiderea arcului si sageata (inaltimea) arcului. Jgheaburile se confectioneaza la unghiul specific, in baza noastra de productie, pentru fiecare lucrare in parte. Un unghi gresit poate duce la o asezare defectuasa a arcului metalic, iar mai apoi la imposibilitatea montarii suruburilor de fixare.

Finalitatea proiectului.

Experienta celor cateva sute de hale facute pana in acest moment, ne-a invatat sa gestionam toate aceste probleme si sa le ducem la bun sfarsit, rezultatul urmarit fiind unul singur, si anume satisfactia beneficiarului. Partea de frontoane nu a ridicat probleme deosebite, suprafata de acoperit fiind una mica, cu usile de acces(pe ambele frontoane) sub nivelul grinzilor ce legau zidurile laterale. Hala de la Halaucesti, desi presarata de mici probleme, de cateva zile in care vantul a facut imposibil lucrul atat in aer cat si la sol, a fost una din lucrarile care au avut un parcurs cu deznodamant fericit. Astfel, cu putin inainte de prima recolta, beneficiarul se poate baza pe un nou spatiu de depozitare in bune conditii.

 

hala dobrotesti

Realizare acoperis semirotund in Dobrotesti, judetul Olt

Ultimii ani au adus pentru firma AGMI o crestere a portofoliului de client in sectorul depozitelor agricole si o prezenta sporita din partea noastra in zona Olteniei, o zona care recupereaza in ultima perioada pe deficitul din spatiile de depozitare, ajutati cu siguranta si de climatul propice pe care zona l-a avut. Lucrarea pe care urmeaza urmeaza sa v-o prezentam este situata in localitatea Dobrotesti, judetul Olt. Aceasta apartine unui beneficar care a ales pentru a doua oara sa apeleze la serviciile firmei noastre, colaborarea anterioara fiind una buna.

Unirea, judetul Dolj.

Dimensiunile constructiei de 20m latime si 100m lungime au dus la un termen de executie de aproximativ 14 zile, o atentie sporita fiind acordata si trecerilor peste cele 3 usi pozitionate pe lungimea halei, usi avand o inaltime egala cu cea a zidurilor si anume 4,2m. Sprijinul la partea superioara a usilor a fost facut pe un profil metallic rectangular, pus la dispozitie de beneficiar si montat de catre colegii nostri din santier.

Provocari ale proiectului.

De cele mai multe ori, pozitionarea usilor pe lungimea halei aduce o crestere a timpului de executie, motiv pentru care recomandam executia unui cadru de usa din beton armat la momentul construirii zidurilor. Inaltimea zidurilor a fost si ea un factor de dificultate, fiind usor mai mare decat cele pe care le intalnim in mod current. A rezultat de aici o deplasare mai grea in lungul zidurilor pentru fixarea acoperisului. Desi confectionarea inchiderilor frontale nu a reprezentat un element de dificultate sporita fiind inchideri convectionale cu tabla cutata pe structura de stalpi si rigle cu geamuri de policarbonat, realizarea celor 3 usi laterale si etansarea lor, a necesitat o atentie sporita. Nu sunt de dorit usi care gliseaza greu sau nu sunt etansate corespunzator si permit accesul apei pluviale, de aceea ne asiguram inainte sa parasim santierul ca totul este perfect functional.

Finalitatea proiectului.

Desi a avut o dimensiune mare, rezultatul lucrarilor a fost multumitor atat pentru noi cat si pentru beneficiar, caruia ii multumim pe aceasta cale pentru sprijinul si increderea acordate.

Importanta recurentei in constructii

De ce este importanta recurenta pentru noi? Pentru ca reprezinta o confirmare a muncii pe care o facem in fiecare an si o validare a bunei executii. Clientii care aleg sa apeleze din nou la serviciile pe care noi le oferim dupa finalizarea primei lucrari realizata de firma noastra, aduc o satisfactie morala in plan profesional (aditionala continuitatii in lucrari).

Unirea, judetul Dolj.

Lucrarea pe care o vom prezenta in continuare marcheaza al doilea an consecutiv pentru noi in care realizam 2 hale semirotunde pe acelasi amplasament, pentru acelasi beneficiar. Dupa ce in vara anului trecut firma AGMI a realizat o serie de 3 acoperisuri in localitatea Unirea, judetul Dolj, la inceputul acestui an beneficiarul a revenit pentru realizarea a inca doua acoperisuri. Suprafata unei hale este de aproximativ 1250mp, cu o inaltime a zidului de 4m, indicatori care cu siguranta vor asigura un volum de depozitare satisfacator.

Provocari ale proiectului.

Desi clientul a dorit sa lase in sarcina dumnealui realizarea frontoanelor, iar noi sa ne ocupam de uzinarea acoperisului, prezenta ai multor echipe in santier si ritmul usor alert in care s-au desfasurat lucrarile au fost factori suplimentari de dificultate, factori de care a trebuit sa tinem cont in organizarea locala.

Vremea capricioasa de la inceputul acestui an, care a adus vanturi destul de puternice, a fost un mic impediment pentru noi. Privind insa in urma, suntem multumiti si bucurosi ca am reusit sa ducem la bun sfarsit inca o lucrare constand in 2 acoperisuri semirotunde, pentru un beneficiar care ne-a asigurat ajutor constant si a dovedit disponibilitate pentru un ritm constant al lucrarilor pe santier.

Finalitatea proiectului.

Lucrarea a fost realizata intr-un termen de aproximativ 10 zile. In curand, in aceeasi locatie, vom mari capacitatea de depozitare cu inca doua hale.

Lucrare AGMI: Inchidere sopron cu tabla cutata

Desi o mare parte a activitatii noastre zilnice este ocupata de construirea de acoperisuri semirotunde, profilul companiei si experienta colegilor pe care ii avem ne permit sa abordam un spectru mult mai larg in aria constructiilor metalice.

Mai jos va prezentam o lucrare finalizata in primele luni ale acestui an, o lucrare care desi nu pare sa aiba un grad ridicat de complexitate, a necesitat o atentie sporita acordata detaliilor. Amplasamentul se afla in judetul Braila, la aproximativ o ora de baza noastra de productie, iar din acest motiv am ales o deplasare zilnica din baza spre santier, in detrimentul unei cazari locale.

Ciresu, judetul Braila.

Proiectul a presupus inchiderea unei structuri metalice existente, la care au fost adaugate ulterior ziduri de beton. Avizarea pentru obtinerea autorizatiei ISU a necesitat confectionarea si montarea unor grile metalice pentru ventilare mecanica, grilele avand dimensiuni atipice care au necesitat confectionare de la zero in baza noastra de productie.

Provocari ale proiectului.

Geometria atipica a constructiei a necesitat o etapizare buna a santierului, lucrul la inaltime, pozitionare si utilizarea schelelor fiind elemente importante in montarea panourilor de tabla cutata.

Un alt factor de dificultate si o cerinta obligatorie a proiectului a fost montarea unui perete RF 180 minute la partea din spate a sopronului, acesta fiind amplasat la o distanta foarte mica de halele existente cu acoperis semirotund. S-a optat in consecinta pentru panouri sandwich cu grosime de 150mm si miez de vata bazaltica, care datorita greutatii si a spatiului limitat au presupus o atentie sporita la montaj.

Inchiderea generala a spatiului la nivelul frontoanelor a fost facuta cu panouri de tabla cutata, pentru a caror sustinere au fost montate anterior multiple randuri de pane metalice.

Finalitatea proiectului.

Dupa aproximativ o luna de la startul santierului, am reusit sa predam beneficiarului un Sopron inchis si total functional, pregatit cum se cuvine pentru deschiderea campaniei 2022.

6 pasi pentru a obtine autorizatia de constructie a halei semirotunde

1. Colaborarea cu un birou de arhitectura care sa te consilieze vis-a-vis dorintele pe care le ai in alegerea amplasamentului si a dimensiunii halei.

2. Obtinerea Certificatul de Urbanism, emis pe baza actelor de proprietate si a schitei cadastrale. Odata obtinut Certificatul de Urbanism, se vor sti atat retragerile, cat si avizele necesare obtinerii Autorizatiei de Construire.

3. Realizarea unui Studiu Geotehnic al solului pe care va fi amplasata hala. Pe baza acestui studiu geotehnic, se va realiza Proiectul Tehnic de Rezistenta de catre un inginer de rezistenta.

4. Stampilarea Proiectului de rezistenta de catre un Verificator de Proiecte.

5. Intocmirea documentatiei pentru avizele solicitate prin Certificatul de Urbanism: mediu, apa si canal, electricitate, ISU, (Pompieri, daca hala are mai mult de 600 mp), Sanatatea Populatiei, etc. de catre biroul de arhitectura.

6. Depunerea avizelor impreuna cu Proiectul de Structura si Proiectul de Arhitectura – faza DTAC la Primaria din localitate pentru a obtinere Autorizatia de Construire.

hala olt rusanesti

Cele mai des intalnite greseli in constructia unei hale

1. Alegerea unei echipe care are ca principal atu practica preturilor mici.

Prin ofertele cu pret mic, de cele mai multe ori, se incearca o compensare a lipsei de experienta sau chiar a lipsei oamenilor calificati, necesari pentru constructia halei tale. Astfel, risti sa beneficiezi de o executie rapida, dar precara.

In discutiile cu o anumita firma, cere un portofoliu de lucrari ca dovada a calitatii serviciilor prestate de echipa de muncitori. In plus, ajuta sa ceri o recomandare din partea altor clienti care au beneficiat in trecut de serviciile acestei firme. Este important sa alegi o echipa de meseriasi cu adevarat buni.

2. Utilizarea unor materiale ieftine sau optarea pentru reconditionarea unei hale vechi (deja existente).

In loc sa cumperi constant materiale pentru a reabilita constructia, mai bine investesti din start intr-o constructie premium si obtii un rezultat cu adevarat bun.

Costul finit al halei noi si rentabilizarea ei in urmatorii 2-3 ani o fac mult mai eficienta decat repararea halei vechi. In plus, economisesti si timp pe care il poti aloca afacerii tale.

3. Alegerea incorecta a locului pe care se face constructia.

Locul pe care construiesti trebuie ales cu grija, astfel incat cladirea pe care o inalti sa fie una sigura si eficienta.

Daca nu respecti retragerile pe care ti le impune certificatul de urbanism, hala nou-nouta va fi complet neutilizabila. Cat timp este amplasata gresit, nu o vei putea autoriza.

4. Construirea halei fara autorizatie.

Aceasta actiune duce la primirea unor amenzi sau chiar la demolarea constructiei.

Preturi practicate in construirea unei hale semirotunde

Preturile unei hale de depozitare sunt reduse, in comparatie cu asteptarile generale.

O hala de 1000 metri patrati (20×50), cu ziduri de 2 metri si o capacitate de depozitare de 3.500 mc (2600 tone), la o inaltime de 9 metri (2 metri zidul de beton + 7 metri inaltimea arcului de tabla), incepe de la 45 euro/mp + TVA (confectia metalica = acoperis si frontoane).

Pretul poate varia in functie de deschiderea dorita, grosimea tablei, locatia dorita sau proprietatile dorite pentru tabla de acoperis. 

hala semirotunda header

Factori ce influenteaza constructia unei hale semirotunde

Principalii factori ce influenteaza procesul de constructie sunt:

  1. Vremea. Acoperisul nu se poate monta in cazul in care afara ploua, ninge sau bate vantul puternic.
  2. Starea frontului de lucru. Beneficiarul nu are spatiu suficient in curte sau locul de constructie a arcelor de tabla este necorespunzator (lipseste platforma betonata sau o terasare cu piatra).
  3. Lipsa fondurilor din partea beneficiarului.
  4. Probleme aparute din cauza unor ziduri executate prost, la montajul acoperisului (in lipsa unui proiect si a unei echipe de constructie capabile).
Fronton

Etapele constructiei unei hale metalice semirotunde

Daca pornesti de la zero, trebuie sa ai in vedere alocarea unei perioade de 3 luni, in functie de marimea halei pe care vrei sa o construiesti si conditiile meteorologice.

Constructia are in cazul acesta 2 etape de constructie si o etapa de avizare care le preceda astfel:

Etapa de avizare

Orice proiect trebuie sa parcurga urmatorii pasi:

  • intocmire proiect structura & arhitectura;
  • obtinere Certificat de Urbanism;
  • obtinere Avize & Autorizatie de Constructie.

Prima etapa a constructiei dureaza aproximativ 2 luni si este alocata constructiei structurii de beton. Pentru aceasta etapa, trebuie avuta in vedere terasarea si aducerea fierului in santier, apoi fasonarea fierului, turnarea talpii fundatiei si elevatie, legare fier ziduri, turnare ziduri, turnare si elicopterizarea placa.

A doua etapa a constructiei este alocata structurii metalice si dureaza aproximativ 1 luna. Halele metalice semirotunde sunt constructii care au nevoie de un timp scurt de realizare. De la inceputul pana la finalul constructiei unei hale semirotunde de 1000 mp, partea metalica dureaza, in medie, 25 de zile lucratoare:

  • 2 zile pentru montarea jgheaburilor pe pereti;
  • 8 zile pentru confectionarea si montarea acoperisului semirotund;
  • 15 zile pentru montarea frontoanelor cu usi industriale.