hala semirotunda halaucesti

Lucrarile mici nu sunt intotdeauna si simple

De multe ori ni se poate parea ca un acoperis semirotund de mici dimensiuni poate fi mult mai usor de realizat fata de unul pe o amprenta mai mare. Insa realitatea ne poate convinge, inca o data daca mai era nevoie, ca si lucrurile mici au nevoie de atentie la detalii pentru un sfarsit fericit.

Halaucesti, judetul Iasi.

Drumurile si santierele ne poarta de aceasta data in partea estica a tarii, si anume in localitatea Halaucesti, judetul Iasi. Lucrurile pareau destul de simple inca de la inceput, beneficiarul dorind realizarea unui acoperis semirotund cu o amprenta de 10x50m si o inaltime a zidului de 5m.

Provocari ale proiectului.

Ajunsi la santier, colegii nostrii au constatat dupa masuratorile de luare in primire a frontului de lucru, o latime mai mare cu 1m si o lungime mai mare cu 4m. Diferentele pe care colegii nostri le constata la santier aduc cu ele o serie de probleme, dintre care, cea mai importanta este cantitatea de tabla pe care noi o livram in santier. In cazul in care hala este mai mare, tabla pe care o livram la locatie va fi insuficienta. Aceasta neconcordanta intre beneficiar si constructor duce, binenteles, la costuri suplimentare pentru reaprovizionare si intarzierea santierului.

O alta deficienta care apare in santierele cu latimi de ziduri mai mari decat cele mentionate initial, rezulta din unghiul jgheaburile pe care se monteaza acoperisul. Pentru fiecare hala, unghiul de asezare al acoperisului in jgheab este diferit, rezultat in functie de deschiderea arcului si sageata (inaltimea) arcului. Jgheaburile se confectioneaza la unghiul specific, in baza noastra de productie, pentru fiecare lucrare in parte. Un unghi gresit poate duce la o asezare defectuasa a arcului metalic, iar mai apoi la imposibilitatea montarii suruburilor de fixare.

Finalitatea proiectului.

Experienta celor cateva sute de hale facute pana in acest moment, ne-a invatat sa gestionam toate aceste probleme si sa le ducem la bun sfarsit, rezultatul urmarit fiind unul singur, si anume satisfactia beneficiarului. Partea de frontoane nu a ridicat probleme deosebite, suprafata de acoperit fiind una mica, cu usile de acces(pe ambele frontoane) sub nivelul grinzilor ce legau zidurile laterale. Hala de la Halaucesti, desi presarata de mici probleme, de cateva zile in care vantul a facut imposibil lucrul atat in aer cat si la sol, a fost una din lucrarile care au avut un parcurs cu deznodamant fericit. Astfel, cu putin inainte de prima recolta, beneficiarul se poate baza pe un nou spatiu de depozitare in bune conditii.