Instructiuni tehnice de exploatare si urmarirea comportarii in timp a constructiei – Hale Semirotunde
Instructiuni tehnice de exploatare si urmarirea comportarii in timp a constructiei – Hale Semirotunde
Obiectul urmaririi comportarii in exploatare a cladirii si al interventiei in timp este evaluarea starii tehnice a constructiei si mentinerea aptitudinii in exploatare pe toata durata de existenta a acesteia.
Urmarirea comportarii in exploatare este una din componentele sistemului calitatii in constructii si are la baza u Regulamentul privind urmarirea comportarii in exploatare , interventiile in timp si postutilizarea constructiilor „ aprobat cu HGR nr. 766 din 21.11.1997 precum si Normativul P130/88 – ” Norme metodologice privind comportarea constructiilor, inclusiv supravegherea curenta a starii tehnice a acestora”.
Urmarirea comportarii in exploatare a cladirii se face in vederea depistarii din timp a unor degradari care conduc la diminuarea aptitudinii in exploatare.
Urmarirea comportarii in exploatare a construcfiei se face prin urmarirea curenta , care are un caracter permanent, durata ei coincizand cu durata de serviciu efectiva a cladirii.
Urmarirea curenta se realizeaza prin examinare vizuala directa si cu ajutorul unor mijloace simple de masurare .
Rezultatul supravegherii curente a starii tehnice (urmarirea curenta) se inscrie in jurnalul evenimentelor din cartea tehnica a construcfiei.
Beneficiarul are obligafia verificarii comportarii o data pe trimestru, precum si dupa orice eveniment deosebit (cutremur , inundatie , ploi torentiale , caderi masive de zapada , supraincarcari accidentale cu materiale, explozii, incendii, etc.).
Este obligatia beneficiarului ca in perioadele de iarna, in cazul avertizarilor meteo cod galben, portocaliu si rosu, sa asigure indepartarea zapezii acumulate in exces pe suprafata arcului din tabla. Deasemenea, trebuie indepartata zapada in cazul aglomerarilor asimetrice si/sau excesive. Este totodata obligatia beneficiarului de a indeparta zapada aglomerata eventual pe langa peretii exteriori de beton ai halei, deoarece aceasta favorizeaza acumularile din aproape in aproape de zapada incarcand excesiv si asimetric arcul. In cazul ploilor inghetate se vor face toate eforturile pentru indepartarea ghetii de pe arc (solutii degivrare, incalzire interioara,etc.).Se va evita acumularea unui strat de gheata mai mare de 7-8 cm pe arcul de tabla.
Pentru orice modificare in destinatie va fi informat proiectantul in vederea luarii acceptului acestuia, tinand cont de sarcinile care au stat la baza dimensionarii elementelor structurale ale cladirii.