Depozit pentru Cereale 1000 mp Fundulea Calarasi

Modele de Hale Semirotunde

 

Care sunt cele mai întâlnite modele de Hale Semirotunde

Când vorbim despre cele mai întâlnite modele de hale semirotunde, de cele mai multe ori ne gândim la utilitatea pentru care au fost proiectate.

Depozit pentru Cereale 1000 mp Fundulea Calarasi

Depozit de Cereale

Astfel, putem spune ca cea mai întâlnita destinație pentru o hala semirotunda este cea de Depozit de Cereale. Cum depozitarea cerealelor face parte din ”trilogia” de interes pentru dezvoltarile agricole (Trilogia Prioritații Agricole: 1. Teren de achiziționat 2. Utilaje de achiziționat 3. Depozite (spații de depozitare/de construit), e lesne de înțeles de ce hala de cereale este cea mai des întâlnita destinație pentru o hala semirotunda.

Hala destinata gararii utilajelor

A doua în topul utilizarii este Hala destinata gararii utilajelor. Aceasta este o hala de depozitare pentru cereale, utilizata pentru gararea utilajelor; lucru care se face doar atunci când în hala nu sunt cereale. Țineți minte: la autorizarea pentru depozitare de cereale nu este întotdeauna încadrata și gararea de utilaje. O hala mai poate reprezenta un garaj de utilaje, special construita cu aceasta destinație, care poate avea amenajat într-un capat un atelier pentru reparații.

Hala de utilaje poate fi în totalitate acoperita (acoperiș + laterale) sau parțial deschisa – aici avem șopronul clasic de utilaje cu o latura deschisa. Poate fi construit dintr-un acoperiș semirotund amplasat pe stâlpi metalici sau ziduri de beton.

Hala pentru depozitare Imputuri

Pe locul trei întâlnim din ce în ce mai des Hala pentru depozitare de Imputuri (Îngrașaminte chimice). Aceasta este construita și autorizata explicit pentru a depozita o astfel de substanța. La construcția ei se ține seama de normele și specificațiile care reies din proiectul de autorizare , cât și de retragerile mai mari fața de construcțiile existente la ridicarea ei (retrageri de 15 m fața de alte construcții).

Hale semirotunde de producție

Pe locul patru întâlnim Hale semirotunde de producție. Ele sunt dotate cu luminatoare în acoperiș, pentru sporirea gradului de luminozitate generat prin lumina naturala. Astfel de hale sunt de regula și izolate, pentru a menține o temperatura interioara propice desfașurarii activitații în toate anotimpurile.

O informație bonus: poți utiliza o hala semirotunda pentru a acoperi un teren de tenis sau a amenaja în incinta o sala de evenimente.

Despre spatii de depozitare

Halele pentru depozitarea producției, soluția care face diferența între pierdere și profit pentru fermierul mijlociu

Lipsa spațiilor de depozitare constituie o problema care genereaza pierderi însemnate producatorilor agricoli, însa halele pentru depozitarea cerealelor constituie o soluție optima, mai ales ca investiția poate fi realizata cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020.

Cum poate depozitarea corecta sa influențeze prețurile de vânzare?

Vânzarea cerealelor imediat dupa recoltare determina obținerea unor prețuri mici, care nu asigura fermierilor venituri consistente, deoarece comercializarea are loc în perioada în care oferta este mare. Daca cerealele ar fi depozitate și vândute în iarna sau primavara, prețurile ar putea fi mai mari, iar fermierii ar înregistra câștiguri însemnate.În acest context, investiția în spații de depozitare poate face diferența între profit și pierdere, iar alegerea unei hale pentru depozitare este o soluție foarte buna pentru fermierul mijlociu, deoarece îi ofera un spațiu pentru depozitarea cerealelor la recoltare.

Avantajele depozitarii într-o hala metalica semirotunda:

În hala, fermierul poate depozita mai multe tipuri de cereale, printr-o simpla compartimentare: putem integra în platforma de beton a halei sisteme care se pot folosi la montarea de pereți de compartimentare, comparativ cu un singur tip de cereale per siloz. „În plus, depozitarea în hala nu necesita uscarea cerealelor în prealabil”, ne-a precizat Alexandru Tudose, Sales & Marketing Manager al companiei SC AGMI SRL.

Un alt avantaj al halelor pentru depozitare este ca fermierul poate bascula cerealele cu orice raba, întrucât acestea pot ajunge lejer la o înalțime în coama de 9 metri. Mai mult decât atât, hala pentru depozitare nu are nici un stâlp interior de susținere, care sa blocheze accesul și este prevazuta cu geamuri din policarbonat care se deschid actionate de jos, uși industriale de 4,5 metri înalțime utila, astfel încât accesul este posibil pentru orice utilaj. La solicitarea beneficiarului pot fi montate și trape de fum, turbine de vânt etc.

Totodata, spre deosebire de silozuri, halele pentru depozitare permit fermierului sa utilizeze spațiul mult mai eficient. Astfel, primavara poate depozita în interiorul halei samânța tratata sau tratamentele pentru culturi sau poate gara utilajele agricole.

Nu în ultimul rând, depozitarea în silozuri poate genera probleme de extragere a furajului (mai ales a celui fainos) și pierderi de furaj, datorita faptului ca suprafața interioara a silozului se umezește de la condens (generat de variațiile de temperatura din interior), în timp ce Halele Semirotunde te scapa de astfel de griji.

Cât costa construirea unei hale metalice semirotunde?

Prețurile unei hale de depozitare sunt reduse. Astfel, în cadrul ofertei lansate de SC AGMI SRL, costul unei hale de 500 metri patrați (20×25), cu ziduri de 2 metri, cu o capacitate de depozitare de 1.700 mc (1.300 tone), la o înalțime de 9 metri în coama (2 metri zidul de beton + 7 metri înalțimea arcului de tabla), începe de la 45 eu/mp + TVA (confecția metalica).

Momentul oportun construcției unei hale metalice

Înca de la început e foarte important de precizat: momentul potrivit pentru construcția unei hale semirotunde este atunci când iți trebuie. ?

Așa cum am precizat în articolele precedente, sunt mai multe etape in construcția unei hale semirotunde, cea care dureaza cel mai mult fiind etapa de avizare si autorizare a construcției.

Etapele construcției unei hale metalice semirotunde

Daca pornești de la zero, trebuie sa ai în vedere alocarea unei perioade de 3 – 4 luni de zile, în funcție de marimea halei pe care dorești sa o construiești (în 4 luni ar trebui sa te încadrezi cu totul, cap-coada, pentru o hala de 1000 mp).

Construcția are în cazul asta 2 etape mari: prima etapa este cea alocata construcției structurii de beton , iar cea de-a doua etapa structurii metalice. Prima dureaza aproximativ 3 luni, cea de-a doua 1 luna.

Prima etapa       

Pentru etapa structurii de beton, trebuie avuta în vedere terasarea și aducerea fierului în șantier, apoi fasonarea fierului, turnare talpa fundatie și elevație, legare fier ziduri, turnare ziduri și la final turnare și elicopterizare placa (recomandam elicopterizare cu pavicuarț pentru o rezistența la exploatare mai buna in timp).

A doua etapa

Structura metalica presupune: montare jgheaburi metalice, confecționare si montare acoperiș metalic semirotund, realizare caroiaj pentru închiderile frontale din stâlpi și grinzi metalice, apoi acoperirea lui cu tabla zincata, realizare grilaje ferestre și uși metalice, montare burlane de colectare ape pluviale.  Având în vedere cele de mai sus, alegerea momentului de început al construcției ar trebui facuta ținând cont de condițiile meteo existente în anotimpul respectiv (intervalele de timp alocate construcției pot fi mai mari în cazul în care vremea este nepotrivita – ploaie, zapada, vânt la viteze mari).

Când e cel mai bun moment pentru a construi o hala metalica semirotunda?

Perioada din an în care se construiește cel mai mult este de la începutul primaverii pâna la sfârșitul toamnei, cu toate ca, daca beneficiezi de o iarna blânda, poți construi pe toata durata anului. Cum însa, momentele în care realizezi utilitatea unei hale semirotunde pentru depozitare apar, de regula, în preajma perioadei de recoltare de la începutul verii sau începutul toamnei, vorbim de doua perioade clare de demarare a majoritații constructiilor : la început de primavara pentru recolta de vara și la început de vara pentru recolta de toamna.

Recomandam totuși consultarea unui constructor atunci când se analizeaza decizia de a ridica o hala, pentru  a colecta toate informațiile necesare procesului de construcție.

Despre halele semirotunde folosite la depozitarea producției

Halele semirotunde pentru depozitarea producției – soluția care face diferența între pierdere și profit pentru fermierul mijlociu.

Lipsa spațiilor de depozitare constituie o problema care genereaza pierderi însemnate producatorilor agricoli, însa halele pentru depozitarea cerealelor constituie o soluție optima, mai ales ca investiția poate fi realizata cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020.

Vânzarea cerealelor imediat dupa recoltare determina obținerea unor prețuri mici, care nu asigura fermierilor venituri consistente, deoarece comercializarea are loc în perioada în care oferta este mare. Daca cerealele ar fi depozitate și vândute în iarna sau primavara, prețurile ar putea fi mai mari, iar fermierii ar înregistra câștiguri însemnate.

În acest context, investiția în spații de depozitare poate face diferența între profit și pierdere, iar alegerea unei hale pentru depozitare este o soluție foarte buna pentru fermierul mijlociu, deoarece îi ofera un spațiu pentru depozitarea cerealelor la recoltare.

În hala, fermierul poate depozita mai multe tipuri de cereale, printr-o simpla compartimentare: putem integra în platforma de beton a halei sisteme care se pot folosi la montarea de pereți de compartimentare, comparativ cu un singur tip de cereale per siloz. În plus, depozitarea în hala nu necesita uscarea cerealelor în prealabil”, ne-a precizat Alexandru Tudose, Sales & Marketing Manager al companiei SC AGMI SRL.

Un alt avantaj al halelor pentru depozitare este ca fermierul poate bascula cerealele cu orice raba, întrucât acestea pot ajunge lejer la o înalțime în coama de 9 metri. Mai mult decât atât, hala pentru depozitare nu are nici un stâlp interior de susținere, care sa blocheze accesul și este prevazuta cu geamuri din policarbonat care se deschid actionate de jos, uși industriale de 4,5 metri înalțime utila, astfel încât accesul este posibil pentru orice utilaj. La solicitarea beneficiarului pot fi montate trape de fum, turbine de vânt etc.

Totodata, spre deosebire de silozuri, halele pentru depozitare permit fermierului sa utilizeze spațiul mult mai eficient. Astfel, primavara poate depozita în interiorul halei samânța tratata sau tratamentele pentru culturi sau poate gara utilajele agricole.

Nu în ultimul rând, depozitarea în silozuri poate genera probleme de extragere a furajului (mai ales a celui fainos) și pierderi de furaj, datorita faptului ca suprafața interioara a silozului se umezește de la condens (generat de variațiile de temperatura din interior), în timp ce Halele Semirotunde te scapa de astfel de griji.

Preturi practicate

Prețurile unei hale de depozitare sunt reduse. Astfel, în cadrul ofertei lansate de SC AGMI SRL, costul unei hale de 1000 metri patrați (20×50), cu ziduri de 2 metri, cu o capacitate de depozitare de 3.500 mc (2600 tone), la o înalțime de 9 metri în coama (2 metri zidul de beton + 7 metri înalțimea arcului de tabla), începe de la 45 euro/mp + TVA (confecția metalica).

Totul despre Hale Metalice Semirotunde

Ce trebuie sa luați in considerare atunci când investiti în construcția unei hale metalice semirotunde?

Înca de la inceputul planificarii construcției unei hale semirotunde, sunt câteva aspecte ce trebuie luate în calcul. În primul rand, terenul pe care se va construi hala sa aiba acte de proprietate și sa fie întabulat, cu încadrare în intravilan.

Când se analizeaza poziția viitoarei hale, beneficiarul ar trebui sa țina cont de:

  • normele în vigoare,
  • sa amplaseze hala la cel puțin 60 cm de limita proprietații(în cazul în care nu exista pe terenul învecinat o construcție mai aproape de 10 m de viitoarea hala)
  • hala trebuie poziționata la o distanța egala cu minim jumatate din înalțimea halei – fața de o alta construcție aflata pe proprietate
  • daca hala are o suprafața mai mare de 600 mp,  ea trebuie sa permita intervenția pompierior pe  cel puțin 2 laturi (de exemplu: pe una dintre fețe și pe una dintre laterale), iar mașina de pompieri sa beneficieze  de 3,5 m lațime pe drumul de acces.

Proces

Actele de proprietate și schița cadastrala se pun la dispoziția unui arhitect/birou de arhitectura pentru a se întocmi documentația necesara pentru obtinerea Certificatului de Urbanism (firma noastra, mulțumita colaborarii cu partenerii noștri de la Biroul de Arhitectura Manole X ofera gratuit aceasta documentație).

Odata obtinut Certificatul de Urbanism ( care poate fi emis de primaria localitații pe raza careia se construiește, sau de la Consiliul Judetean , daca localitatea nu are in primarie birou de urbanism) se vor ști retragerile (distanțele fata de limitele de proprietate și alte cladiri existente in proximitate) precum și avizele necesare obținerii Autorizației de Construire.

Se trece la realizarea unui Studiu Geotehnic al solului pe care va fi amplasata hala, de catre un Inginer Geodez, iar pe baza acestui studiu geotehnic se va realiza Proiectul Tehnic de Rezistența de catre un Inginer de Rezistența. Acest proiect de rezistența va cuprinde atât detalii legate de fundații și ziduri de beton (fundație continua în cele mai multe cazuri, dimensiuni, cantitați – extras de materiale), precum și detalii legate de structura metalica semirotunda (calcul de încarcare zapada, indice de cutremur, viteza vântului, înaltimea optima și grosimea tablei folosita la confecționarea acoperișului). Proiectul de rezistența va fi ștampilat de un Verificator de Proiecte (pentru ștampila verificatorului e nevoie de Certificatul de Urbanism) .

Pasul urmator este întocmirea documentației pentru avizele solicitate prin Certificatul de Urbanism (Mediu, apa & canal, electricitate, ISU – Pompieri , daca hala are mai mult de 600 mp – Sanatatea Populației, etc.). Odata documentația depusa și avizele obținute, se depun împreuna cu Proiectul de Structura și Proiectul de Arhitectura – faza DTAC la Primaria din localitate pentru obținerea Autorizației de Construire. Atât Proiectul de Arhitectura , cât si Proiectul de Instalații vor avea ștampila unor verificatori de proiect autorizați.

 În acest timp, se pot trimite constructorilor interesați cererile de oferta însoțite de proiectul de rezistența.

Dupa alegerea constructorului și cu Autorizația de Construire obținuta, se angajeaza un Diriginte de Șantier (rolul lui este supravegherea lucrarii și relația cu Inspectoratul de Stat in Construcții, întocmirea Carții Construcției, etc.). Se face anunțul de începere a lucrarilor catre Inspectoratul de Stat în Construcții de pe raza județului aferent.

Concomitent se realizeaza Proiectul de Arhitectura – faza PTh (care conține detalii de execuție pentru  construcție) , precum și Proiectul de Instalatii ( care conține : hidranți, instalația de pompe, dimensionarea bazinului – rezerva de apa intangibila, etc. ).

Dimensiunile Halei

Când se decid dimensiunile halei, se iau in considerare dimensiunile terenului pe care se amplaseaza hala, cât și o deschidere (lațime) a halei care sa permita o înalțime optima a acoperișului semirotund pentru a se putea opera cu încarcator și descarca cu bena de cereale (înalțimea recomandata pentru acoperiș + ziduri de beton este de 8 m ), fluxul de lucru – poziționarea fața de cântar (în cazul în care beneficiarul are amplasat un cântar industrial pe proprietate) sau fața de poziția viitoare a cântarului. Totodata, daca hala este destinata depozitarii cerealelor vrac, trebuie dimensionate zidurile de beton. Depozitarea se va face numai pe acestea, nu și pe acoperișul metalic. Hala semirotunda poate fi prelungita pe lungime, iar daca beneficiarul opteaza pentru o investiție în mai multe etape, poate gândi construcția ei din prima pentru a permite exinderea . Totodata, poate fi analizata oportunitatea montarii de banda transportoare (dimensionata prin proiectul de rezistența), a canalelor de aerare în fundație. Hala poate fi prevazuta cu uși industriale pe capete (înalțime utila de 4,5 m, lațime de pâna la 9 m – cele mai durabile sunt ușile culisante stânga/dreapta pe șina ), trape de fum, ferestre cu acționare manuala sau pe senzori, diferite automatizari, etc.

Odata finalizata construcția, pe baza proceselor verbale aferente fazelor determinante și cu analizarea proiectelor tehnice de rezistența, arhitectura și instalații ce conțin detalii de execuție, se va putea organiza recepția finala a lucrarii de catre beneficiar, cu toate parțile implicate.