Totul despre Hale Metalice Semirotunde

Ce trebuie sa luați in considerare atunci când investiti în construcția unei hale metalice semirotunde?

Înca de la inceputul planificarii construcției unei hale semirotunde, sunt câteva aspecte ce trebuie luate în calcul. În primul rand, terenul pe care se va construi hala sa aiba acte de proprietate și sa fie întabulat, cu încadrare în intravilan.

Când se analizeaza poziția viitoarei hale, beneficiarul ar trebui sa țina cont de:

  • normele în vigoare,
  • sa amplaseze hala la cel puțin 60 cm de limita proprietații(în cazul în care nu exista pe terenul învecinat o construcție mai aproape de 10 m de viitoarea hala)
  • hala trebuie poziționata la o distanța egala cu minim jumatate din înalțimea halei – fața de o alta construcție aflata pe proprietate
  • daca hala are o suprafața mai mare de 600 mp,  ea trebuie sa permita intervenția pompierior pe  cel puțin 2 laturi (de exemplu: pe una dintre fețe și pe una dintre laterale), iar mașina de pompieri sa beneficieze  de 3,5 m lațime pe drumul de acces.

Proces

Actele de proprietate și schița cadastrala se pun la dispoziția unui arhitect/birou de arhitectura pentru a se întocmi documentația necesara pentru obtinerea Certificatului de Urbanism (firma noastra, mulțumita colaborarii cu partenerii noștri de la Biroul de Arhitectura Manole X ofera gratuit aceasta documentație).

Odata obtinut Certificatul de Urbanism ( care poate fi emis de primaria localitații pe raza careia se construiește, sau de la Consiliul Judetean , daca localitatea nu are in primarie birou de urbanism) se vor ști retragerile (distanțele fata de limitele de proprietate și alte cladiri existente in proximitate) precum și avizele necesare obținerii Autorizației de Construire.

Se trece la realizarea unui Studiu Geotehnic al solului pe care va fi amplasata hala, de catre un Inginer Geodez, iar pe baza acestui studiu geotehnic se va realiza Proiectul Tehnic de Rezistența de catre un Inginer de Rezistența. Acest proiect de rezistența va cuprinde atât detalii legate de fundații și ziduri de beton (fundație continua în cele mai multe cazuri, dimensiuni, cantitați – extras de materiale), precum și detalii legate de structura metalica semirotunda (calcul de încarcare zapada, indice de cutremur, viteza vântului, înaltimea optima și grosimea tablei folosita la confecționarea acoperișului). Proiectul de rezistența va fi ștampilat de un Verificator de Proiecte (pentru ștampila verificatorului e nevoie de Certificatul de Urbanism) .

Pasul urmator este întocmirea documentației pentru avizele solicitate prin Certificatul de Urbanism (Mediu, apa & canal, electricitate, ISU – Pompieri , daca hala are mai mult de 600 mp – Sanatatea Populației, etc.). Odata documentația depusa și avizele obținute, se depun împreuna cu Proiectul de Structura și Proiectul de Arhitectura – faza DTAC la Primaria din localitate pentru obținerea Autorizației de Construire. Atât Proiectul de Arhitectura , cât si Proiectul de Instalații vor avea ștampila unor verificatori de proiect autorizați.

 În acest timp, se pot trimite constructorilor interesați cererile de oferta însoțite de proiectul de rezistența.

Dupa alegerea constructorului și cu Autorizația de Construire obținuta, se angajeaza un Diriginte de Șantier (rolul lui este supravegherea lucrarii și relația cu Inspectoratul de Stat in Construcții, întocmirea Carții Construcției, etc.). Se face anunțul de începere a lucrarilor catre Inspectoratul de Stat în Construcții de pe raza județului aferent.

Concomitent se realizeaza Proiectul de Arhitectura – faza PTh (care conține detalii de execuție pentru  construcție) , precum și Proiectul de Instalatii ( care conține : hidranți, instalația de pompe, dimensionarea bazinului – rezerva de apa intangibila, etc. ).

Dimensiunile Halei

Când se decid dimensiunile halei, se iau in considerare dimensiunile terenului pe care se amplaseaza hala, cât și o deschidere (lațime) a halei care sa permita o înalțime optima a acoperișului semirotund pentru a se putea opera cu încarcator și descarca cu bena de cereale (înalțimea recomandata pentru acoperiș + ziduri de beton este de 8 m ), fluxul de lucru – poziționarea fața de cântar (în cazul în care beneficiarul are amplasat un cântar industrial pe proprietate) sau fața de poziția viitoare a cântarului. Totodata, daca hala este destinata depozitarii cerealelor vrac, trebuie dimensionate zidurile de beton. Depozitarea se va face numai pe acestea, nu și pe acoperișul metalic. Hala semirotunda poate fi prelungita pe lungime, iar daca beneficiarul opteaza pentru o investiție în mai multe etape, poate gândi construcția ei din prima pentru a permite exinderea . Totodata, poate fi analizata oportunitatea montarii de banda transportoare (dimensionata prin proiectul de rezistența), a canalelor de aerare în fundație. Hala poate fi prevazuta cu uși industriale pe capete (înalțime utila de 4,5 m, lațime de pâna la 9 m – cele mai durabile sunt ușile culisante stânga/dreapta pe șina ), trape de fum, ferestre cu acționare manuala sau pe senzori, diferite automatizari, etc.

Odata finalizata construcția, pe baza proceselor verbale aferente fazelor determinante și cu analizarea proiectelor tehnice de rezistența, arhitectura și instalații ce conțin detalii de execuție, se va putea organiza recepția finala a lucrarii de catre beneficiar, cu toate parțile implicate.

1 răspunde

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] cum am precizat în articolele precedente, sunt mai multe etape in construcția unei hale semirotunde, cea care durează cel mai mult fiind […]

Comentariile sunt închise.